Om dit verschil goed uit te kunnen leggen kijken we naar de meterkast in de woning. Hier wordt bepaald of een woning is uitgerust met een 1-fase groepenkast of 3-fase groepenkast. Om de juiste keuze te maken welke type laadpunt je wilt laten installeren kan de meterkast een beperkende factor zijn. Sommige mensen kunnen in 1 oogopslag zien met welke type meterkast we te maken hebben, andere mensen hebben geen idee wat ze zien als de meterkast opengaat.
Je kunt het aantal fasen herkennen aan een tweetal punten. Een 1-fase groepenkast kun je herkennen wanneer er twee draden onderuit de groepenkast komen, de fase en de nul. Komen er echter vier draden onderuit de meterkast, dan weet je dat je een 3-fasen meterkast hebt. Helaas is dit niet altijd te zien waardoor je nog niet direct duidelijkheid hebt of je beschikt of 1-fase of 3-fasen.
1-fase - 3,7kW of 7,4 kW
Een 1-fase laadstation maakt gebruik van een standaard 230V aansluiting en heeft standaard 16A vermogen. Het maximale laadvermogen is dan 7,4kW. Elke meterkast beschikt over een 1-fase aansluiting
- 1 fase 16A: 3,7kW maximale laadvermogen
- 1 fase 32A: 7,4kW maximale laadvermogen
3-fasen - 11kW of 22kW
Een 3-fasen laadstation maakt gebruik van 3x400V+ N (krachtstroom) en heeft standaard 16A vermogen. Het maximale laadvermogen is dan 22kW. Als je niet over een 3-fasen aansluiting beschikt, dan kan je in de meeste gevallen een uitbreiding bij de netbeheerder aanvragen. De kosten hiervoor zijn vaak gering. Voor informatie en aanvraag van een uitbreiding van je meterkast kan je terecht op de website van Eandis.
- 3 fasen, 16A: 11kW maximale laadvermogen
- 3 fasen, 32A: 22kW maximale laadvermogen