Laadpalen zijn er in allerlei vormen en maten. Vind u het belangrijk om uw verbruik, stroomkosten en om inzichten te krijgen in uw laadgedrag? Kies dan voor een online of slimme laadpaal. Wilt u gewoon dat uw wagen opgeladen wordt zonder alle toeters en bellen te weten, dan bent u beter af met een offline laadpaal. Hieronder leggen wij u het verschil uit tussen de twee verschillende laadpalen.
Wat is een offline of "domme" laadpaal?
Dit is een laadpaal waar geen software in is verwerkt. Vaak Plug & Charge, simpelweg gewoon uw wagen opladen zonder toeters en bellen of ingewikkelde mogelijkheden. U heeft als eigenaar dus geen inzicht in het verbruik en de kosten hiervan. Sommige domme laadpalen hebben wel een toegangsrestrictie. Een domme laadpaal wordt ook wel gezien als een veiligere manier van opladen van een elektrische auto dan via het stopcontact, maar zonder de extra inzichten. Deze laadpalen zijn vaak instapmodellen met een lagere aanschafprijs.
Plug & Charge laadpalen zonder teveel gedoe
Vaak wel met toegangsrestrictie
Veiliger dan een mobiele oplader
Geen doorverrekening mogelijk naar werkgever of bedrijf
Geen extra inrichting inzake verbruik en extra mogelijkheden
Wat is een online of "slimme" laadpaal?
Dit is een laadpaal met software om u als eigenaar inzicht te geven in uw laadsessies. U kunt deze paal beveiligen met een toegangspas met bepaalde restricties. Ook zorgt het er vooral voor dat u volledig inzicht kunt krijgen in onder andere de stroomkosten en verbruik. Ook kunt de stroomkosten eventueel verrekenen met bijvoorbeeld uw werkgever en een laadtarief instellen. Deze online of slimme laadpaal dient wel voorzien te worden van een internetaansluiting. Dit kan gebeuren via een vaste internet kabel (UTP) of met een 4G (simkaart) module. Bij het kiezen van uw laadpaal is het dus belangrijk om na te gaan via welke manier u de laadpaal online wilt maken.
Haal alle beschikbare gegevens uit uw laadpaal
Ken uw verbruik en reken dit door aan uw bedrijf of werkgever
Online functies via vaste internet kabel of 4G (simkaart)
Bij sommige laadpalen brengt dit extra kosten met zich mee
Soms ingewikkeld om dit dit aan te sluiten met de nodige software (eenmalig)